FK Takovo

Kako je sve počelo

Fudbalski klub TAKOVO osnovan je jula 1911.a prvu zvaničnu utakmicu odigrao je tek 1917. godine protiv „austrijsko-mađarskog vojnog kluba“ Po priči nekadašnjeg igrača TAKOVA Miodraga Maćića – Šula, na protivničkoj strani su tada igrali igrači prvorazrednih bečkih, praških i peštanskih klubova.

Fudbalski klub TAKOVO danas svojim igrama i rezultatima polako vraća poverenje  svojim brojnim simpatizerima. Kao i mnogo puta do sada na stadionu kraj Despotovice  stasava jedna nova generacija mladih TAKOVACA, kojima će, nadamo se uspeti poći za rukom da ostvare san mnogih generacija – plasman najpre u Srpsku ligu, a potom i u Savezni rang takmičenja.

1. Počeci

Jedanaestorica koja su pobedila Austrijance i ušla u istoriju ne samo sportskog Milanovca, već i ondašnje čitave porobljene Srbije bili su: Dragče Čeganjac, Siniša Novaković, Božidar Paligorić, Milorad Čeganjac, Dragan Sretenović, Milorad Maćić, Tihomir Rajčić, Slavko Smrekar, Dušan Borisavljević, Nikola Paligorić i Miloš Carević.

2. Uspon

Mnogi fudbaleri TAKOVA, između dva svetska rata, odličnom igrom izborili su  mesto među najboljim igračima elitnih srpskih klubova.

Dušan Banović je igrao u Kosovskoj Mitrovici. Dragan Jevtić Škepo, Milan Kojić i mnogi drugi igrali su u Beogradu. Radosav Bojović i Miodrag Dmitrović igrali su u Čačku, dok je čuveni golman Milisav Petrović branio za BASK.

Po sećanjima poznatog igrača TAKOVA, Franje SIGETIJA, jedan od naših zemljaka imao je čast da još 1925. godine zaigra za prestižni srpski klub beogradsku JUGOSLAVIJU. Bio je to Radovin Vesković, rodom iz Teočina. Igrao je za prvi tim JUGOSLAVIJE tri godine i to na desnom krilu. Odigrao je i tri utakmice u dresu reprezentacije i to protiv: Engleske, Francuske i Nemačke, koje su u to vreme imale najjače ekipe u Evropi.

3. Uspeh

Po završetku 2. svetskog rata život u Gornjem Milanovcu se stabilizuje. Na inicijativu predratnih igrača, fudbal ponovo postaje sport broj jedan u gradu pod Rudnikom.

Od ulaska u Srpsku ligu fudbalska javnost je počela da obraća sve više pažnje na fudbalere TAKOVA. Posebno je to došlo do izražaja kada je višestruki prvak države, moćna CRVENA ZVEZDA poražena na stadionu pored Despotovice.

0 Članova

0 Selekcija

0 Pionira

0 Godina postojanja

Druga polovina dvadesetog veka

Jedan od važnijih datuma u istoriji našeg stogodišnjaka je i 5. februar 1977. godine, kada je Takovo bilo domaćin reprezentaciji Poljske, timu koji je samo tri godine ranije na MUNDIJALU osvojio treće mesto. O toj utakmici pisali su brojni sportski listovi među kojima i  „Sportske novosti“, dnevni list iz Zagreba.

Opširnije

U korak sa vremenom

Ponovo smo pokrenuli školu fudbala, a pionirska i kadetska selekcija su nam takmičarske kategorije.

Tu smo i opstaćemo na fudbalskoj mapi, jer Takovo“ je jedinstveno i dragoceno. Ne samo kao istorijsko svedočanstvo o počecima i razvoju srpskog fudbala, već i kao prepoznatljiva škola sporta koja je iznedrila: Radmila Ivančevića, Dragana Rogića, Svetozara Pavlovića, a u mlađim kategorijama Sašu Zorića i Slobodana Santrača.

Fudbalski klub TAKOVO je uvek bio, a i sada je više od kluba, više od fudbala za nas, TAKOVO je škola ŽIVOTA.

Sezona 2017/2018

PROCENAT DOBIJENIH UTAKMICA U SEZONI

75%

PROCENAT DOBIJENIH UTAKMICA NA DOMAĆEM TERENU

96%

PROCENAT DOBIJENIH UTAKMICA NA GOSTUJUĆEM TERENU

64%

Naš tim

Miloš Bošković – trener prvog tima

trener

Vladica Simić – predsednik

_5D_0817

Vladimir Ilić – kapiten

VLADIMIR ILIC KAPITEN